. Over ons
Over ons PDF Afdrukken E-mail

In een prachtig stukje bosgebied tussen Huizen en Blaricum ligt de boomkwekerij van Jaap Kos. De vader van Jaap Kos begon op dit bosperceel in de vijftiger jaren samen met zijn broers, in de decembermaand, met de verkoop van kerstbomen. Puur uit liefhebberij, want in het dagelijks leven was vader Kos directeur van de landbouwschool. Het stukje grond had hij samen met zijn broers van hun vader geërfd, die er in zijn arbeidzame leven had geboerd. Vader Kos was als boerenzoon grootgebracht en het opkweken van gewassen en plantgoed zat hem dus in de vingers. De verkoop van kerstbomen liep uitstekend. In die tijd was Kos ook zo’n beetje de enige die sparren en dennen, vers van de grond, aan de man bracht.

Het kerstbomenbedrijfje van zijn vader floreerde. Jaap Kos trok er een poosje tussenuit en vertrok achtereenvolgens naar Marokko, Frankrijk, Sicilië en Spanje om zich in de pluimveebusiness te bekwamen. In ’81 kwam hij met zijn gezin terug en nam de kerstbomenverkoop van zijn vader over, die inmiddels de 70 jaar was gepasseerd.

Hij besloot het winterbedrijfje uit te breiden naar een seizoensbedrijf en startte met het kweken van asperges. Dit omdat aspergeteelt een voorjaarsactiviteit was en dus een mooie aanvulling op de winteractiviteit van de kerstbomen. De zandgrond in het bos was ook prima geschikt voor deze groente.

In de jaren die volgden werd de kwekerij uitgebreid met andere soorten bomen en heesters. Taxus, coniferen, hulst, buxus, laurieren en verschillende soorten sparren werden aan het assortiment toegevoegd.

I
nmiddels is de boomkwekerij met een paar extra velden uitgebreid, zodat het terrein uitgegroeid is tot de huidige oppervlakte van 4,5 hectare.

Kom gerust eens langs, u bent van harte welkom!

Boomkwekerij J. Kos

 

Detailfoto bij historie